:: دوره 5، شماره 3 - ( پاییز 1399 ) ::
جلد 5 شماره 3 صفحات 25-14 برگشت به فهرست نسخه ها
تحلیل رابطه ی شبکه های اجتماعی سالمندان با وضعیت سلامت و بهره گیری از خدمات درمانی در شهر بیجار در سال 1398
هاجر حسینی* ، نیره جاویدانی ، لیلا احمدی ، زهرا بهرامی نژاد
کارشناس ارشد علوم اجتماعی، همکار پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی کردستان
چکیده:   (3060 مشاهده)

مقدمه: سالخوردگی جمعیت پیامدهای بهداشتی­ درمانی ناشی از آن­را به مسأله­ ی درحال تبدیل شدن به بحران بدل نموده و ایران نیز در اندک­ زمانی با چنین بحرانی مواجه خواهد شد، اما ظرفیت شبکه­ های اجتماعی می­تواند در مهار این بحران مفید باشد. این تحقیق با هدف تحلیل رابطه شبکه­ های اجتماعی سالمندان با پیامدهای بهداشتی­ درمانی از جنبه سلامت و مصرف خدمات درمانی انجام شده است.
روش: به­ روش پیمایشی356سالمند از جامعه آماری 4777 نفری(≥60 سال شهر بیجار در سال1398) با نمونه­ گیری خوشه­ ای چندمرحله­ ای انتخاب و با پرسش­نامه(آلفای کرونباخ و تنصیف >0/70) سلامت عمومی گلدبرگ(GHQ-28)، شاخص شبکه اجتماعی SNI و مقیاس محقق­ ساخته مصرف خدمات درمانی به­ شیوه خودگزارش و ملاقات در منزل مصاحبه شدند. داده ­ها در نرم ­افزار SPSS-18 با آزمون­های-Pearson ، T-test و  MANOWAتحلیل شد.
یافته ­ها: میانگین سن شرکت­ کنندگان70سال، 40/2% مرد، 59/8% زن، 64/9% دارای همسر و 35/1% بدون همسر هستند. تحلیل شبکه نشان داد سطح ضعیف شبکه با سلامت عمومی، جسمانی، روانی، اجتماعی و سطح قوی با سلامت عمومی، جسمانی و اجتماعی(0/05>P)؛ سایز شبکه و عضویت­ گروهی با سلامت عمومی، جسمانی، روانی، اجتماعی؛ صمیمت با سلامت عمومی، روانی، اجتماعی؛ فراوانی تماس با سلامت عمومی، جسمانی، روانی، اجتماعی؛ مجاورت با سلامت عمومی، جسمانی و روانی، همبستگی مستقیم دارند(0/05>P). اما شبکه اجتماعی و سطح قوی با مصرف خدمات درمانی ثانویه؛ عضویت گروهی با خدمات درمانی و خدمات اولیه؛ صمیمیت با خدمات ثانویه؛ فراوانی تماس با خدمات درمانی و خدمات ثانویه، همبستگی معکوس دارند (0/05>P). تحلیل واریانس چندگانه در بررسی سطوح، شاخص­ها و منابع شبکه، تأییدکننده­ ی اثرات اصلی است (0/05>P).
نتیجه­ گیری: شبکه­ های اجتماعی حتی ضعیف، پیش­ بینی­ کننده خوبی برای افزایش سلامت و کاهش مصرف خدمات درمانی سالمندان هستند. سیاست­ گذاری­های اجتماعی برای توسعه­ ی شبکه ­های طبیعی از طریق ترویج تماس با فرزندان و خویشاوندان و توسعه شبکه­ های مصنوعی(انجمنی) پیشنهاد می­شود.
واژه‌های کلیدی: پیامدهای بهداشتی درمانی، شبکه اجتماعی، خدمات درمانی، سالمند، سلامت عمومی.
متن کامل [PDF 274 kb]   (692 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: مسائل اجتماعی سالمندان
دریافت: 1399/3/16 | پذیرش: 1399/4/29 | انتشار: 1399/7/10


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 5، شماره 3 - ( پاییز 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها