1. گروه مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، دانشکده مدیریت، دانشگاه ازاد اسلامی، واحد تهران شمال، تهران، ایران
چکیده: (5448 مشاهده)
مقدمه: سالمندی دوره بسیار مهمی از زندگی است که اضطراب مرگ یک ویژگی مشترک سالمندان میباشد لذا شناسایی عواملی که در این دوران بر اضطراب مرگ تأثیرگذار است، حائز اهمیت است. لذا این مطالعه با هدف بررسی نقش حمایت اجتماعی بر اضطراب مرگ سالمندان مراجعهکننده به مجتمع بیمارستانی امام خمینی تهران با میانجیگری خودکارآمدی انجام شد.
روش: روش تحقیق کاربردی توصیفی پیمایشی از نوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش کلیه شامل سالمندان بالای 60 سال مراجعهکننده به مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) تهران در سال 97-1396 بود. نمونهگیری در این مطالعه به صورت تصادفی مد نظر قرار گرفت. ابزار گردآوری دادهها شامل پرسشنامه حمایت اجتماعی (SS-A)، پرسشنامهی ساخته شرر و همکاران (1988) و پرسشنامه استاندارد اضطراب مرگ تمپلر بود. برای تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری استفاده شده است، که در نهایت برای تجزیه و تحلیل و به کارگیری این آزمونها از نرم افزار SPSS 23 و Amos 23 استفاده شد.
یافته ها نشان داد: حمایت اجتماعی، خودکارآمدی و اضطراب مرگ سالمندان بالاتر از حد متوسط بوده است. همچنین تاثیر حمابت اجتماعی بر خودکارآمدی و اضطراب از مرگ به ترتیب مثبت و منفی معنیدار، تاثیر حمایت اجتماعی بر اضطراب از مرگ منفی و معنی دار و خودکارآمدی و حمایت اجتماعی میتوانند 36 درصد از تغییرات اضطراب از مرگ را تبیین کند.
نتیجهگیری: حمایت اجتماعی میتواند به شکل قابل ملاحضهای اضطراب مرگ در سالمندان را کاهش دهد و نیز تاثیر مثبتی بر خودکارآمدی آنان دارد. در نهایت با توجه به مدل های ارائهشده در پژوهش حاضر و برازش های قابل قبول اثرگذاری متغیرها بر یکدیگر میتوان اینگونه بیان نمود که توجه همه جانبه به بهبود وضعیت حمایت اجتماعی میتواند از یکسو بر خودکارآمدی سالمندان و از سوی دیگر منجر به کاهش اضطرابها و تنشهای پیش روی سالمندان بویژه اضطراب مرگ آنان میشود.
Jamal-livani H, Jafari M, Alimohammadzadeh K. The role of social support on elderly death anxiety through self-efficacy mediation. joge 2020; 5 (1) :11-18 URL: http://joge.ir/article-1-325-fa.html
جمال-لیوانی حمیده، جعفری مهرنوش، علی محمدزاده خلیل. نقش حمایت اجتماعی بر اضطراب مرگ سالمندان با میانجی گری خودکارآمدی. سالمندشناسی. 1399; 5 (1) :11-18