مقدمه: بازنشستگان، به علت همزمان شدن سن بازنشستگی و سالمندی، فشارهای روانی و اجتماعی بسیاری را تحمل میکنند. از این رو انجام مداخلات با هدف کاهش پریشانی روانشناختی و بهبود انسجام اجتماعی آنان ضروری است. لذا پژوهش حاضر باهدف تعیین اثربخشی درمان مرور زندگی بر پریشانی روانشناختی و انسجام اجتماعی معلمان بازنشسته انجام شد.
روش کار: پژوهش حاضر آزمایشی با طرح پیشآزمون-پسآزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه معلمان بازنشسته شهرستان بیرجند در سال 1401 به تعداد 290 نفر بودند که ازاینبین، تعداد 40 نفر از آنها که شرایط ورود به پژوهش را داشتند، به روش نمونهگیری هدفمند انتخاب و در دو گروه آزمایش (20 نفر) و کنترل (20نفر) قرارداده شدند. گروه آزمایش در طی 6 جلسه در طول شش هفته، هر هفته یک جلسه 2 ساعته، برنامه مداخلهای درمان مبتنی بر مرور زندگی را به شیوه گروهی دریافت کردند و گروه کنترل در این دوره زمانی، آموزشی را دریافت نکردند. پرسشنامههای پریشانی روانشناختی کسلر و همکاران و انسجام اجتماعی پاسکارلا و همکاران ابزار پژوهش بودند. جهت تحلیل دادهها از تحلیل کوواریانس چندمتغیری در محیط نرم افزار SPSS-26 استفاده شد.
یافتهها : طبق یافتههای پژوهش، در متغیر پریشانی روانشناختی میانگین و انحراف استاندارد نمرات در پیشآزمون به ترتیب 35/38 و 44/0 در پسآزمون نیز به ترتیب 1/19 و 34/0 بود. در مورد متغیر انسجام اجتماعی، میانگین و انحراف استاندارد نمرات در پیشآزمون به ترتیب 54 و 82/0 و در پسآزمون به ترتیب 5/95 و 78/0 بود. نتایج تحلیل کوواریانس نیز نشان داد که مداخله درمانی مبتنی بر مرور زندگی بر پریشانی روانشناختی و انسجام اجتماعی معلمان بازنشسته اثربخش بود (01/0>p).
نتیجهگیری: نتایج پژوهش حاکی از این است که میتوان از درمان مرور زندگی در جهت کاهش پریشانی روانشناختی و رشد انسجام اجتماعی بازنشستگان بهرهگیری نمود.
Sanjari Z, Miri M. The effectiveness of life review therapy on psychological distress and social cohesion of retired teachers. joge 2024; 8 (4) :71-81 URL: http://joge.ir/article-1-673-fa.html
سنجری زهرا، میری مینو. اثربخشی درمان مرور زندگی بر پریشانی روانشناختی و انسجام اجتماعی معلمان بازنشسته. سالمندشناسی. ۱۴۰۲; ۸ (۴) :۷۱-۸۱